image

Stuur een e-mail naar info@dtfh.nl om uw 5% kortingscode te ontvangen.

Korting 5%
Korting 5%
Beste Prijs Garantie
  1. Datepick calendar
  2. Datepick calendar
  3. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Bob van Blommestein

Kunst & gastronomie in aquarel verbonden

De overzichtstentoonstelling “Kunst & gastronomie” van Bob van Blommestein was van 3 september tot 3 december 2014 te zien in de Dikker & Thijs Art Gallery in Amsterdam en werd geopend door Erik Hermida (Onderneming en Kunst).

Bob van Blommestein presenteerde een overzicht van zijn aquarellen van de afgelopen 20 jaar. Van jongs af aan maakte hij tekeningen en later werk in olieverf, waterverf en potlood. Vanaf 1994 maakt hij alleen nog stillevens in aquarel. Verfijnd en indringend plaatst hij vruchten, vissen en culinaire attributen in het licht.

Zelfportret met granaatappel
Zelfportret met granaatappel
Perzische golf
Perzische golf
Temperantia
Temperantia
Het puttertje
Het puttertje
De oester van Christiaan
De oester van Christiaan

Biografie Bob van Blommestein

Hij illustreerde kookboeken, o.a. Exotisch koken met Hugh Jans, maakte astrologische illustraties voor de Avenue, het Bijenkorf Magazine, verzorgde beeld bij gedichten van J.H. Leopold, Hans Warren en Louis Couperus voor Sub Signo Libelli en voor de Holland Amerika Lijn.

De laatste jaren legt hij zich vooral toe op het maken van uiterst precieze aquarellen. Met een fijn penseel laat hij vergankelijke etenswaren tot de verbeelding spreken. Hij brengt voedsel en culinaire attributen in beweging: citroenen dansen, vissen vliegen voorbij, pepers staan op en granaatappels scheuren open.

Hij schikt zijn onderwerpen, geeft hen licht en reliëf en laat ze afsteken tegen een donkere achtergrond. David Rijser noemt Van Blommestein een postmodern hedonist. Hij plaatst de symboliek van kunstenaars uit de historie in een eigen perspectief, waarbij hij zich liet inspireren tijdens de vele culturele en culinaire reizen, die hij maakte.

 

Bob van Blommestein (1943) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werkte als docent tekenen en kunstgeschiedenis aan het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam en was gastdocent aan de KABK.

Vaste collectie bij Restaurant Thijs

Kazen van Betty
Betty is de dame van de kazen van fromagerie “l'Amuse”, die model stonden voor deze aquarel.

Chapeau, Mr. Magritte
De twintigste eeuwse kunstenaar René Magritte beeldde zichzelf veelvuldig met een bolhoed af. Ik neem die hoed diep voor hem af.

Taartjes van Van Wely
Op een pyramidevormige tazza zijn de taartjes van de alom bekende patissier Van Wely geschilderd.

Onbevlekt
Afgebeeld zijn bollen van lelies (eigenlijk amaryllissen, maar ja....). De witte lelie is natuurlijk het symbool voor de maagdelijkheid van Maria, vandaar „Onbevlekt”. Het is ook wel fijn als een aquarel vrij van vlekken is.

Zelfportret met granaatappel
“Man met gewatteerde mouw” van Titiaan inspireerde mij tot dit zelfportret. Het beeld heeft zich in mijn geheugen genesteld vanwege die meesterlijk geschilderde arm, die het tafereel uit lijkt te komen in de blikrichting van de man. De granaatappel is een steeds terugkerende bron van explosieve vruchtbaarheid.

Zelfportret met granaatappel

 

Het puttertje
Lang voordat Donna Tartt het paneel eeuwige roem bezorgde, bewonderde ik het werk van Carel Fabritius. De distelvink werd in de zeventiende eeuw als huisdier gehouden en puttertje genoemd omdat het vogeltje haar eigen eten en drinken uit het bakje, waaraan het geketend zit, wist te putten. Brood en water zijn hier daarom prominent afgebeeld.

Het puttertje

De oester van Christiaan
Vriend Christiaan schonk ons zelfgemaakte zout- en pepervaatjes. Hij schroefde afgezaagde voetstukken van kandelaars onder oesters. Het pepervaatje is hier afgebeeld met diverse pepersoorten.

Temperantia
De citroen was in de zeventiende eeuw een symbool voor de deugd van de matigheid. De zoete wijn werd aangezuurd met een druppeltje citroensap. Te veel van dat sap zou de smaak van de wijn bederven. Veel citroenen en peper zouden juist op mateloosheid kunnen wijzen.

temperantia

De Perzische golf
Door onbekende oorzaak komt het Perzische tapijt in golvende beweging terwijl de kokkel uit haar schelp weet te ontsnappen.

perzische-golf.jpg

Mangistan
Ruwe bolster, zachte overheerlijke pit.

Mangistan


Verkoopinformatie:

Alle aquarellen zijn te koop als piezografie, € 200,- exclusief lijst.
Van “Zelfportret met granaatappel” (€ 1250,-), “Het puttertje” (€ 1500,-) en “Mangistan” (€ 1500,- ) zijn de originele aquarellen te koop inclusief lijst.