image

Krijg 5% korting door code ''PROMODTFH4'' in te vullen.

Korting 5%
Korting 5%
Beste Prijs Garantie
 1. Datepick calendar
 2. Datepick calendar
 3. Als u een kortingscode heeft, kunt u deze hier invullen

Geschiedenis

Dit jaar bestaat Dikker & Thijs 100 jaar!

 

dikker-thijs-100jaar-logo-v3.jpg

In 1895 legt de heer F.W. Dikker met zijn beroemde delicatessenzaak de basis voor wat later Dikker & Thijs gaat heten. Als Henri Thijs, die jaren bij de Franse meesterkok Auguste Escoffier heeft gewerkt, in 1915 zijn partner wordt, begint voor Dikker & Thijs het grote succes. Zij openen in de Kalverstraat hun eerste winkel en verhuizen in 1921 naar het statige hoekpand aan de Prinsengracht/Leidsestraat , waar ze beroemd worden met de verkoop van oesters, kreeft en kaviaar.

 • Frederik Wilhelm Dikker
  Frederik Wilhelm Dikker
 • Henri J.A. Thijs
  Henri J.A. Thijs
 • Maison van Laar
  Maison van Laar
 • De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat
  De oestersalon van J.C. Van Laar in de Kalverstraat
 • Advertentie van Dikker & Co in de Kalverstraat
  Advertentie van Dikker & Co in de Kalverstraat
 • Belangstellenden voor de etalage van oestersalon
  Belangstellenden voor de etalage van oestersalon
 • Interieur van de oestersalon
  Interieur van de oestersalon
 • De keuken in 1967
  De keuken in 1967
 • Restaurant De Prinsenkelder
  Restaurant De Prinsenkelder
 • Bezorgdienst Dikker & Thijs
  Bezorgdienst Dikker & Thijs

Primeurs en delicatessen. Hoe Nederland leerde eten.

primeurs en delicatessen

PRIMEURS EN DELICATESSEN. HOE NEDERLAND LEERDE ETEN geschreven door Ronald Hoeben en Roselie Kommers verschijnt begin september 2015 bij Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, Amsterdam, € 19,95 - ISBN nr 978 90 388 00691, 192 bladzijden, in kleur, met veel foto's, recepten en illustraties.

Aan de hand van een grote hoeveelheid archiefmateriaal, vele interviews en uiteraard gedegen kennis van de culinaire wereld, heeft Ronald Hoeben een boek geschreven over de veranderingen in onze eetcultuur.

Dit doet hij met Dikker & Thijs als leidraad, aangezien deze beide mannen aan het begin stonden van grote veranderingen in de culinaire wereld in Nederland. Zij openden een delicatessenzaak zoals die daarvoor nooit bestond, importeerden de meest exquise en uitleenlopende ingrediënten die je voor een diner maar nodig kunt hebben, en zorgden zo voor een ommekeer in het restaurantwezen. 

Het restaurant – een openbare eetgelegenheid waar de gast van een uitgebreide kaart kan kiezen – is een Parijse vinding uit 1800. Het concept zal de wereld veroveren en veranderen. Nederland wacht er nog een eeuw mee en is vervolgens nog een eeuw bezig om zichzelf ook op de kaart te zetten. Halverwege die eeuw, in 1957, zijn er de eerste Michelinsterren, al komen de sperziebonen en de schildpaddensoep uit blik. De kiwi, de kwartel en de verse ananas laten nog decennia op zich wachten.

Bij de ontwikkeling van de Hollandse haute cuisine is een belangrijke rol weggelegd voor Dikker &Thijs, een unieke combinatie van een restaurant en een delicatessenwinkel. Henri Thijs, een discipel van Auguste Escoffier, brengt het gedachtegoed van deze grootste vernieuwer van de Franse keuken ons land binnen. Dikker &Thijs wordt een broedplaats waar menig jonge kok en gastheer het vak leert. Cees Helder, die de eerste Nederlandse driesterrenchef zal gaan worden, leert er lammeren uitbenen, Joop Braakhekke kon er voor het eerst met grandeur aan de gang.
Koksverhalen, krantenknipsels en kelnerconfessies vertellen hoe Nederland in een eeuw leerde eten en van de Escoffier-keuken via geflambeerde Stroganoff, tong Picasso, tournedos Rossini en de nouvelle cuisine in de ruige keuken belandde.

Ronald Hoeben is schrijver, culinair journalist, fotograaf en filmer. Hij is oprichter van de website foodtube.nl

Roselie Kommers is neerlandica, bladenmaakster en eindredacteur. Voor dit boek deed zij de research en de beeld- en tekstredactie.

Kijk op de website van Restaurant Thijs voor foto's uit 100 jaar Dikker & Thijs.

Hoe het begon in 1915

Maison van Laar - Op 1 mei 1895 namen de heren Dikker & Co., de twee winkelbedienden bij de firma, de zaak J.C. Van Laar over in de Kalverstraat. Van Laar was toen al een gerenommeerde zaak in ‘visch en comestibles’ en een begrip in Amsterdam. De zaak bestond al sinds 1821 en was aanvankelijk gevestigd op nummer 93, ‘in het tweede huis vanaf de Dam’. Het was de meest bijzondere delicatessenzaak van Nederland waar oesters, kreeften en exotische vruchten verkocht werden.

Oesters van Bagatelle - Dikker & Co. verhuisde later naar nummer 113 in de Kalverstraat, en bleef ook daar verfijnde delicatessen verkopen. Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ging Frederik Wilhelm Dikker samenwerken met Henri J.J.A. Thijs die in de P.C. Hooftstraat 67 een vishandel dreef. Samen besloten zij de oestersalon uit te breiden tot een restaurant, en kozen voor de naam ‘Bagatelle’.

Naar de Leidsestraat - Op 7 juli 1915 werd Dikker & Co. omgedoopt in Dikker & Thijs. In 1921 openden de compagnons een tweede zaak in de Leidsestraat, eerst op nummer 96 en een jaar later op de hoek van Leidsestraat 82. Hier was op 5 november 1915 aanvankelijk een gaswinkel geopend. Deze toonzaal van de Amsterdamse gaspropaganda was vooral gekozen vanwege zijn centrale ligging. De gemeentelijke winkel bleef bestaan tot 15 april 1921 waarna het gas uit de Leidsestraat verdween en de firma Dikker & Thijs voor andere demonstraties zorgden: op het gebied van het bereiden van culinaire gerechten, op gas, uiteraard.

De invloed van Escoffier - De nieuwe partner Henri Thijs was een oud-medewerker van de beroemde Franse kok Auguste Escoffier en zijn stijl en vakmanschap gaven gastronomische allure aan de alliantie van de heren Dikker en Thijs. Escoffier was de grootste maitre de cuisine van die tijd en werd beschouwd als dé grote vernieuwer van de Franse keuken. Hij zag in de eerste jaren van de 20e eeuw dat de dagen van de copieuze maaltijd, de barok opgemaakte schotels voorbij waren. Volgens de nieuwe regels van Escoffier moeten alle spijzen ‘smaken naar wat zij zijn’, mag hun uiterlijke verschijning niet in disharmonie zijn met de smaak en mag het karakter van een gerecht niet verzinken in saus of garnituur. Dat was in die dagen een revolutionaire vernieuwing. En Henri Thijs was de man die deze vernieuwing, die nog steeds niet is achterhaald, naar Nederland bracht via de keuken van Dikker & Thijs.

Dikker & Thijs een begrip in Nederland

Zo is het restaurant van Dikker & Thijs een begrip geworden in de Franse haute cuisine, waar de meest verfijnde delicatessen werden geserveerd. Geen ellenlange menu’s meer waar men amechtig bij aanzat en die de arme dames naar adem deed happen. De restaurant-tafel gaat er langzaam maar zeker soberder uitzien, maar blijft kwalitatief hoogstaand. De enorme hors d’oeuvres hebben plaatsgemaakt voor kleine, verfijnde voorgerechten zoals meloen met ham, kaviaar, gerookte zalm, oesters en paté. Ook de spectaculaire sluitstukken van de maaltijd, de pièces montées waar elke cuisinier-patissier vroeger vele uren, soms dagen aan werkte’ zijn verdwenen. Groente en fruit zijn belangrijker geworden in het menu.

De directeuren waren jarenlang zelf werkzaam in de keuken om het ‘vak’ tot in de finesses te leren beheersen. Zo combineerden zij van meet af aan de delicatessenwinkel met het restaurant. Delicatessen en primeurs die in de winkel te koop waren, werden in de keukens van het restaurant bereid. Daarmee creëerden Dikker & Thijs een voorsprong op alle andere restaurants. In 1936 gaf Henri Thijs zijn kennis door aan zijn opvolger H.A. de Wijs die tot 1950 directeur was van Dikker & Thijs, en opgevolgd werd door H.J. van der Vecht. In Den Haag exploiteerden Dikker & Thijs sinds 1939 het bekende café-restaurant ‘t Goude Hooft op de Groenmarkt. Een saillant detail is dat ’t Goude Hooft vermoedelijk het oudste nog bestaande horecabedrijf van ons land is. Al in 1423 wordt het als taveerne genoemd. En vanaf 1946 wordt restaurant De Beukenhof in Oegstgeest, dat ook nog steeds in bedrijf is, ingelijfd. 

De leiding over al deze bedrijven van de Dikker & Thijs-groep is jarenlang met verve voortgezet door verschillende directeuren. In het hoekpand aan de Leidsestraat bleef het hoofgebouw gevestigd, en in 1964 kwam het vergrootte restaurant ‘De Prinsenkelder’ gereed, een genoeglijk restaurant met een onpretentieus bistro-karakter. Het was gevestigd in een pakhuis uit 1737 en werd een zelfstandig restaurant met eigen keukens. In korte tijd werd dit restaurant in de middenprijsklasse een van de drukst bezochte eetgelegenheden van Amsterdam.

Het Franse restaurant van Dikker & Thijs dat op de eerste verdieping boven de winkel in de Leidsestraat gevestigd was, werd toen gerestaureerd in Louis XIV stijl en uitgebreid met een aparte zaal voor 50 personen.

De Zeeuwse Hoek, oorspronkelijk de bar-bodega van Dikker & Thijs, werd rond 1965, in een nieuwe gedaante heropend als Café du Centre. Dit nieuwe café vormde een rustpunt te midden van de bedrijvigheid van de steeds drukker wordende Leidsestraat en al snel worden plannen gemaakt om het Café du Centre uit te breiden. Volgens culinair journaliste Wina Born is het een zaak waar men gemakkelijk even binnenwipt, en waar ook winkelende vrouwen, die niet zo gauw een echte bodega zullen bezoeken, graag even een kopje koffie drinken.

In de jaren vijftig was het statige restaurant op de eerste verdieping dé plaats waar welgestelde eters zich aan elkaar toonden, maar toen de Bilderberggroep het etablissement in 1980 kocht, kwakkelde Dikker & Thijs. De Bilderberggroep investeerde, verbouwde, veranderde, maar de zaak bleef verliesgevend. In 1992 werd het restaurant op de eerste verdieping tijdelijk gesloten. Daarna ging het iets minder luxe restaurant ‘De Prinsenkelder’ dicht. Alleen het café aan de Leidsestraat, Brasserie Dikker & Thijs (voorheen Café du Centre), bleef nog open. Net zoals het hotel met 25 kamers.

Dit is het enige bedrijf met zo’n rijke historie op culinair gebied, juichte directeur Leo A. van der Meer van de Bilderberg Groep nog in 1990 in het feestboek. Maar in 1994 besloot de Bilderberggroep de twee restaurants definitief te sluiten. Van der Meer schoof de schuld voor het fiasco op de ‘moordende concurrentie’ en ‘de verloedering van de Leidsestraat’.

In 1995 werd het hotel overgenomen door de huidige eigenaren. Dat was precies 100 jaar nadat Dikker & Thijs de zaak J.C. van Laar overnamen in de Kalverstraat. De kamers werden in de loop der jaren grondig gerenoveerd en met de verbouwing van het Prinsenkeldergebouw uitgebreid tot een hotel van 42 kamers. Restaurant De Prinsenkelder werd gesloten in 2008. In mei 2011 wordt het geheel vernieuwde restaurant THIJS geopend door de huidige eigenaren van Dikker & Thijs Hotel, waarmee een lange culinaire traditie voortgezet wordt.